fbpx

Må udlejer have en nøgle?

må udlejer have en nøgle til min lejlighed-BOLANDO
må udlejer have en nøgle til min lejlighed-BOLANDO

Michael Toft

Juridisk rådgiver

Udgivet den 01.08.2023

Når man lejer en lejlighed, er det vigtigt at forstå både udlejers rettigheder og lejers rettigheder. I denne artikel vil vi gennemgå udlejers adgang til lejemålet, herunder hvornår udlejer kan få adgang, om udlejer må have en nøgle,  betingelserne for vedligeholdelsesarbejder og forbedringer samt pligten til fremvisning af lejligheden for  nye lejere eller købere.

1. Udlejers adgang til lejemålet

Når en lejeaftale er indgået, og brugsretten til lejligheden er overdraget til lejer, kan udlejer ikke længere bruge eller udleje lejligheden til andre. Dog forbliver udlejeren berettiget til at sælge lejligheden, men den nye ejer skal respektere den eksisterende lejeaftale. Lejeren har de samme rettigheder overfor en eventuel ny ejer som overfor den tidligere udlejer.

Det er dog vigtigt at bemærke, at udlejer normalt ikke har ret til adgang til lejemålet efter en gyldig lejeaftale. Det betyder, at udlejer ikke har ret til at have en nøgle til lejemålet, medmindre dette er klart aftalt i lejeaftalen. Dog er det sjældent hensigtsmæssigt for lejeren at acceptere en sådan aftale.

2. Udlejers adgang ved nødsituationer

Udlejer har ret til at skaffe sig adgang til lejemålet i nødsituationer, hvor forholdene kræver det. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis der er en utæt vandinstallation, der forårsager skader på ejendommen eller medfører gener for andre lejere eller risiko for skade. I sådanne helt specielle tilfælde kan udlejer skaffe sig adgang til lejemålet uden at varsle lejer først.

Det er vigtigt at bemærke, at udlejeren skal kunne bevise, at det var nødvendigt at få adgang til lejemålet. Uautoriseret adgang til lejemålet kan i værste tilfælde anses for ulovlig indtrængen, hvilket er strafbart efter straffeloven.

3. Vedligeholdelse og forbedringer

Hvis udlejer ønsker at udføre vedligeholdelsesarbejde eller foretage forbedringer i lejemålet, som ikke er presserende, skal udlejer varsle forbedringsarbejderne mindst 6 uger i forvejen, medmindre det vil medføre væsentlig ulempe for lejeren. Hvis forbedringsarbejderne forventes at forstyrre lejeren væsentligt, skal udlejeren varsle det mindst 3 måneder i forvejen.

Udlejeren er forpligtet til at udføre arbejderne uden unødig forstyrrelse for lejeren, og i tilfælde af omfattende arbejder skal udlejeren tilbyde lejeren en midlertidig erstatningsbolig.

Lejeren kan dog modsætte sig forandringer, der medfører væsentlige ændringer af det lejede. Hvis der opstår uenighed, kan det blive nødvendigt for retten at afgøre, om udlejeren har ret til at udføre de varslede arbejder.

4. Lejers pligt til at fremvise ved opsigelse

Hvis lejeaftalen er opsagt af enten lejer eller udlejer, har udlejeren ret til at finde en ny lejer til lejligheden. Udlejeren har interesse i at finde en ny lejer, der kan flytte ind hurtigst muligt efter, at den tidligere lejer er fraflyttet. Derfor har udlejeren ifølge lejeloven ret til at få adgang til lejemålet for at vise det frem for potentielle nye lejere.

Lejeloven fastsætter, at lejeren skal give udlejeren adgang “mindst to timer hver anden hverdag på et tidspunkt, der er bekvemt for en besigtigelse.” Lejeren er ikke forpligtet til at være til stede under fremvisningen, men hvis lejeren ikke er til stede, skal udlejeren eller dennes repræsentant være til stede under fremvisningen.

Nægter lejeren at give udlejeren adgang til at fremvise lejligheden, kan udlejeren ophæve lejeaftalen og med fogedrettens hjælp få lejeren sat ud af lejemålet. Hvis lejerens afvisning forhindrer udlejeren i at finde en ny lejer hurtigt, kan udlejeren desuden rejse et erstatningskrav mod lejeren for den tabte lejeindtægt.

Det er også værd at bemærke, at udlejeren har ret til at fremvise lejligheden for en potentiel køber, selvom dette ikke er direkte specificeret i lejeloven. Fremvisningsretten ved salg er dog ikke lige så omfattende som fremvisningsretten ved opsigelse.

5. Konklusion

Udlejers adgang til lejemålet er reguleret af loven og skal udføres inden for de fastsatte rammer. Udlejeren har ikke ubegrænset adgang, og det er vigtigt at respektere lejerens rettigheder. Hvis der opstår tvister om udlejers adgang, kan retten blive inddraget for at afgøre sagen. For at opretholde et harmonisk lejeforhold bør både udlejer og lejer være opmærksomme på deres rettigheder og pligter i henhold til lejeaftalen og lejeloven.

 

Vil du have vurderet din husleje gratis? 

Hvis du har mistanke om, at din husleje er for høj, kan vores jurister lave en gratis vurdering, hvorefter du kan tage stilling til, hvorvidt du ønsker vores hjælp til at sænke din husleje. Såfremt du ønsker vores hjælp til at nedsætte huslejen, skal du kun betale en procentdel af besparelsen. Din udlejer kan hverken smide dig ud, beholde dit depositum, eller på anden vis anfægte, at du forsøger at nedsætte huslejen. Vi kontakter heller ikke din udlejer, når du beder om en gratis vurdering. Det er først, når du har givet os tilladelse til det, at vi kontakter din udlejer med henblik på at forhandle om huslejen. 

For at få en gratis vurdering, skal du udfylde vores online formular og vedhæfte din lejekontrakt samt andre relevante dokumenter. F.eks. varsling om huslejestigninger. Det tager ca. 5 min. at udfylde formularen. Tryk på knappen nedenunder for at få en gratis vurdering.