fbpx

Se hvordan udlejer mister retten til at beholde dit depositum

Få_dit_depositum_tilbage
copenhagen

steen larsen

Juridisk rådgiver

Udgivet den 10. marts 2020

 

Du har måske prøvet det før? Eller du kender måske nogen der har? Følelsen af, at udlejer beholder ens depositum, og man ved ikke, hvad man skal stille op? Gid man vidste lidt om lejeloven, kunne man fristes til at tænke.  

I denne artikel gennemgår vi netop de ting, der kan gøre, at udlejer ikke må beholde dit depositum. Også selv om lejemålet trænger til at blive istandsat. Først og fremmest, får du en kort introduktion til, hvad depositum betyder i et lejeforhold.

Depositum er et beløb, du som lejer, indbetaler i forbindelse med indflytning af et lejemål. Et depositum må maksimalt udgøre tre måneders husleje.

Udlejer kan bruge depositummet til at istandsætte lejemålet, når du fraflytter. Vel og mærke, hvis lejemålet trænger til at blive istandsat.

Almindelig slid og ælde, kan derfor ikke udgøre en gyldig grund til, at udlejer istandsætter lejemålet og dermed modregner i dit depositum. Lejeloven foreskriver nemlig, at istandsættelse kun omfatter gulv, maling, hvidtning og tapetsering (med undtagelse af almindelig slid og ælde). 

Derudover har udlejer kun ret til at istandsætte lejemålet for lejers regning, hvis han overholder nogle særlige regler i lejeloven.

Hvis udlejer ikke overholder reglerne, mister han som udgangspunkt retten til at gøre krav på istandsættelse. Det betyder også, at udlejer som udgangspunkt skal tilbagebetale hele dit depositum.

 

De regler, som udlejer skal overholde, kan man kalde for “snubletråde”. Udlejer skal nemlig blot “snuble” over én af reglerne for at miste retten til at gøre krav på istandsættelse og dermed modregne i dit depositum. 

I det følgende vil vi gennemgå fem af de mest almindelige “snubletråde”. 

 

Snubletråd 1: Udlejer afholder ikke indflytningssyn

Hvis din lejekontrakt er indgået  efter 1. juli 2015, skal udlejer afholde. et indflytningssyn.  Det gælder dog kun, hvis din udlejer har mere end én beboelseslejlighed på indflytningstidspunktet.

Hvis udlejer ikke afholder indflytningssyn, mister han retten til at gøre krav på istandsættelse, når du fraflytter. 

Snubletråd 2: Udlejer udarbejder ikke indflytningsrapport

Efter indflytningssynet, skal udlejer udarbejde en rapport om synet. I rapporten skal det fremgå, hvad standen af lejemålet er. 

Din udlejer  skal udlevere rapporten til dig senest 2 uger efter indflytningssynet har været afholdt. 

Udlejer kan opfylde sin udleveringspligt ved at give rapporten til dig under selve indflytningssynet. Det kræver naturligvis, at du er tilstede. 

Hvis du nægter at kvittere for modtagelsen, eller hvis du ikke er tilstede, skal  udlejer sende rapporten til dig senest inden 2 uger efter indflytningssynet har været afholdt. 

Hvis udlejer ikke udleverer eller sender rapporten til dig inden 2 uger efter synsdatoen, mister han retten til at gøre krav på istandsættelse. 

Det kan derfor anbefales, at du ikke underskriver indflytningsrapporten under synet og dermed nægter at tage imod den.

Hvorfor vælge BOLANDO?

Hos BOLANDO er vi eksperter i lejeretten. Vi hjælper hver måned hundredvis af lejere og har en succesrate på 98%.  Vores koncept er simpelt og fair. Vi tilbyder altid en gratis vurdering af din sag. Hvis sagen har potentiale, kan vi køre den for dig. I så fald repræsenterer vi dig over for udlejer. Vi vil indledningsvis forsøge at indgå forlig med udlejer. Hvis udlejer bestrider vores krav, forelægger vi sagen for myndighederne. Du betaler kun en procentdel af det beløb, vi vinder for dig, eller af den udgift, du undgår at skulle betale. Hvis vi ingen penge skaffer til dig, eller vi ingen besparelse opnår, koster det dig intet. På den måde kan du risikofrit, med professionel hjælp, starte en sag.

  • Gratis vurdering sagen
  • No Cure No Pay
  • 98% i succesrate

Snubletråd 3: Udlejer indkalder dig ikke til til et fraflytningssyn 

Alle udlejere, der på fraflytningstidspunktet udlejer mere end én bebeoelseslejlighed, skal afholde et fraflytningssyn, når en lejer fraflytter. 

Som lejer, skal du indkaldes til fraflytningssynet med 7 dages varsel. Indkaldelsen skal være skriftlig. 

Hvis udlejer ikke indkalder dig med 7 dages varsel, eller indkaldelsen ikke er skriftlig, mister udlejer retten til at gøre krav på istandsættelse. 

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du alligevel møder op til fraflytningssynet, selvom udlejer har indkaldt med et kortere varsel end 7 dage, mister udlejer ikke sin ret til at gøre krav på istandsættelse. Det samme gælder, hvis udlejer indkalder dig mundtligt og du alligevel møder op. 

Så hvis udlejer ikke indkalder dig skriftligt, kan du få ham til at “snuble” ved at undlade at møde op til fraflytningssynet. Det samme, hvis udlejer indkalder dig med et kortere varsel end 7 dage. 

Det er dog vigtigt, at du i forbindelse med din fraflytning, oplyser din nye adresse til udlejer, så han har mulighed for at indkalde dig til fraflytningssynet.

 

Vidste du…

At ca. 8 ud af 10 lejekontrakter indholder fejl, og at disse fejl kan berettige dig til en kompensation? Fejlene kan f.eks. være, at man betaler for ulovlige gebyrer såsom trappevask, viceværtsgebyrer mv. Nå ja, vi fik vidst heller ikke nævnt, at mange udlejere opkræver aconto, selvom der ikke er installeret individuelle målere, hvilket gør, at man som lejer kan få tilbagebetalt de penge man har betalt i aconto i op til  tre år tilbage i tiden.  Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din lejekontrakt er i strid med loven, skal du være velkommen til at få en gratis vurdering. 

  • Du betaler kun, hvis vi vinder
  • Vi er eksperter i lejeretten
  • Vi har en succesrate på 98%
  • Du får din egen rådgiver
  • Du får løbende opdatering på din sag

Snubletråd 4: Udlejer afholder ikke fraflytningssyn inden 2 uger efter fraflytningsdagen 

Hvis din udlejer ikke snubler over snubletråd  3, kan han istedet snuble over snubletråd  4. Snubletråd 3 handlede om, at udlejer skal indkalde dig til et fraflytningssyn med 7 dages varsel og indkaldelsen skal være skriftligt. 
 

Hvad går snubletråd 4 så ud på? Den handler om, at udlejer skal afholde fraflytningsynet senest 2 uger efter fraflytningsdagen. 

I retsprakis antages fraflytningsdagen som den dag, lejer afleverer nøglerne til udlejer. Det er derfor vigtigt, at man som lejer, kan dokumentere, hvornår man har afleveret nøglerne til sin udlejer. Det kan man gøre  ved at bede udlejer om at skrive under på, at han har modtaget nøglerne.

Man kan også optage med sin mobiltelefon, at man afleverer nøglerne til udlejer. F.eks. ved at optage, at man smider dem i udlejers postkasse.

Efterfølgende er det en god idé at skrive til udlejer, at man nu er fraflyttet og nøglerne pr. dags dato er returneret.  Så snart udlejer får viden om, at man er fraflyttet, skal udlejer afholde et fraflytningssyn senest inden 2 uger efter fraflytningsdagen. 

Hvis udlejer  slet ikke afholder et fraflytningssyn, mister han retten til at gøre krav på istandsættelse. Udlejer mister også sin ret til at gøre krav på istandsættelse, hvis han afholder fraflytningssynet senere end 2 uger efter fraflytningsdagen. 

Snubletråd 5: Udlejer udleverer/sender ikke fraflytningsrapporten til dig 

 

Lad os antage, at udlejer overholder både snubletråd 2, 3 og 4. Hvad så? Ja, så kan han stadig “snuble” over snubletråd  5.

Snubletråd  5 handler om, at udlejer har en pligt til at udarbejde en fraflytningsrapport om fraflytningssynet. Rapporten skal han udlevere til dig senest inden 2 uger efter synsdatoen. 

Udlejer kan opfylde sin udleveringspligt ved at give dig rapporten under fraflytningssynet. Hvis du ikke er tilstede, skal udlejer i stedet sende rapporten til dig senest inden 2 uger efter synsdatoen. 

Du er ikke forpligtet til at tage imod og dermed underskrive rapporten under synet. Vi anbefaler altid, at man nægter at tage imod rapporten eller underskrive den. På den måde, kan man få den tilsendt, så man i fred og ro kan kigge den igennem. Hvis udlejer glemmer at sende den inden 2 uger, eller forsinkes med blot 1 dag, mister han sin ret til at gøre krav på istandsættelse. 

Er der andre snubletråde, og hvad skal jeg ellers være opmærksom på? 

Først og fremmest: Ja, der er andre snubletråde, hvor udlejer kan fortabe sin ret til at gøre krav på istandsættelse. 

Det kræver dog en konkret vurdering af din lejekontrakt, herunder de øvrige faktiske omstændigheder. 

Du skal være opmærksom på, at de 5 snubletråde, vi har beskrevet i overstående, kun er en generel vejledning. Der kan  være forskellige forhold, der gør, at udlejer alligevel ikke “snubler”. 

Vi anbefaler derfor, at du altid får en konkret juridisk vurdering af din sag. Sådan en vurdering kan du få gratis og uforpligtende hos BOLANDO. Du skal blot trykke på knappen nedenunder “Få gratis vurdering”. Herefter skal du udfylde vores online formular. Det tager ca. 3 min.  

Er du usikker på dine rettigheder?

Er du i tvivl om, hvad dine rettigheder, som lejer i Danmark, er? Mener du, at din udlejer snyder dig? Få en gratis og uforpligtende vurdering af din sag. Hvis sagen har potentiale, kan vi tilbyde at køre den for dig på no-cure-no-pay-basis. Du betaler kun svarende til en procentdel af det beløb, vi vinder til dig, eller af den udgift, du undgår at skulle betale. Hvis du intet økonomisk opnår, skal du intet betale. Så det er 100% risikofrit.