fbpx

Hvornår skal udlejer opgøre skader når man flytter?

fraflytning depositum
regler for depositum- BOLANDO advokat lejeret - boligretten - huslejenævnet

CAROLINE JENSEN

Juridisk rådgiver

Udgivet den 31.07.2023

Ved fraflytning af en lejebolig er det afgørende for både lejer og udlejer at være opmærksom på de relevante tidsfrister for anmeldelse af skader og mangler. Disse tidsfrister varierer afhængigt af, om udlejeren er en enkeltudlejer, der udlejer én beboelseslejlighed, eller en flerudlejer, der håndterer flere lejemål. I denne artikel vil vi udforske de specifikke tidsfrister og skabe klarhed om de vigtige punkter, så du som lejer kan beskytte dine rettigheder.

Tidsfrister for enkeltudlejere

En enkeltudlejer er defineret som en udlejer, der udlejer én beboelseslejlighed. Senest to uger efter, at lejeren har returneret nøglerne og forladt lejemålet, er udlejeren forpligtet til at undersøge lejemålet for skader og mangler, der skal udbedres. Inden for denne to-ugers periode skal udlejeren udarbejde en fraflytningsrapport, som indeholder en oversigt over de nødvendige istandsættelser. Rapporten skal efterfølgende sendes til lejeren.

Være opmærksom på, at rapporten fungerer som en dokumentation over eksisterende mangler, reparationer eller eventuelle skader, for hvilke lejeren hæfter. Den nødvendige istandsættelsessum behøver dog ikke at være specificeret i rapporten.

Tidsfrister for flerudlejere

En flerudlejer er defineret som en udlejer, der administrerer flere lejemål. Senest to uger efter, at udlejeren har fået besked om lejerens fraflytning, skal udlejeren indkalde lejeren til et fraflytningssyn.

Under dette syn vil udlejeren udarbejde en fraflytningsrapport, der nøje angiver omfanget af reparationer og mangler i lejemålet. Hvis lejeren er uenig i rapportens indhold, er det ikke nødvendigt for lejeren at underskrive den. Udlejeren har ligeledes to uger til at sende rapporten til lejeren, hvis lejeren er forhindret i at deltage i fraflytningssynet.

Særligt om skjulte skader: Bemærk, at der findes en undtagelse for de givne tidsfrister, når det kommer til skjulte skader eller mangler. Hvis udlejeren opdager skader eller mangler, som ikke er angivet i fraflytningsrapporten, selv efter flere uger eller måneder efter lejerens fraflytning, har udlejeren stadig ret til at kræve betaling for udbedringen af disse skjulte problemer. Udlejeren skal dog straks informere lejeren, så snart skaden eller manglen opdages.

Vil du have vurderet din husleje gratis? 

Hvis du har mistanke om, at din husleje er for høj, kan vores jurister lave en gratis vurdering, hvorefter du kan tage stilling til, hvorvidt du ønsker vores hjælp til at sænke din husleje. Såfremt du ønsker vores hjælp til at nedsætte huslejen, skal du kun betale en procentdel af besparelsen. Din udlejer kan hverken smide dig ud, beholde dit depositum, eller på anden vis anfægte, at du forsøger at nedsætte huslejen. Vi kontakter heller ikke din udlejer, når du beder om en gratis vurdering. Det er først, når du har givet os tilladelse til det, at vi kontakter din udlejer med henblik på at forhandle om huslejen. 

For at få en gratis vurdering, skal du udfylde vores online formular og vedhæfte din lejekontrakt samt andre relevante dokumenter. F.eks. varsling om huslejestigninger. Det tager ca. 5 min. at udfylde formularen. Tryk på knappen nedenunder for at få en gratis vurdering.